КМДА Київська міська державна адміністрація


2 жовтня 2015

Тривають роботи по впровадженню енергоефективних заходів у будинках ОСББ та ЖБК, які виконуються на умовах співфінансування: з міського бюджету та за кошти жителів

Тривають роботи по впровадженню енергоефективних заходів у будинках ОСББ та ЖБК, які виконуються  на умовах співфінансування: з міського бюджету та за кошти жителів

Директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Дмитро Новицький перевірив хід виконання робіт по впровадженню енергоефективних заходів у житлових будинках ОСББ та ЖБК, що виконуються на умовах співфінансування (70 % витрат фінансується за рахунок міського бюджету і 30 % за рахунок ОСББ/ЖБК). Зокрема він відвідав об’єкти, де виконуються роботи  по модернізації та заміні внутрішньобудинкових мереж ГВП та утепленню фасадів житлових будинків, поспілкувався з мешканцями, представниками ОСББ та ЖБК.

«Мусимо об’єктивно дивитись на ситуацію, яка сьогодні має місце у житлово-комунальному господарстві, враховуючи застарілий стан більшості житлових будинків, його співвласники не зможуть самостійно і повністю профінансувати капітальний ремонт свого спільного майна, а місцева влада не має змоги у повному обсязі капітально ремонтувати за кошти бюджету фактично чужу приватну власність, хоч і колективну. Тому ми прийняли оптимальне, на наш погляд, рішення об’єднати зусилля і як бачимо це приносить неабиякі результати», - зазначив Дмитро Новицький в ході перевірки.

«Впровадження енргоефективних заходів на умовах співфінансування – це ефективний механізм, який на вигідних умовах дозволяє досягти значної економії енергоресурсів та коштів мешканців на оплаті за житлово-комунальні послуги, це значна допомоги міської влади киянам у справі енергозбереження. Попри наявність певних перешкод та трудностей, ми вбачаємо значні переваги впровадження такої практики, тому на наступний рік плануємо збільшити масштаби робіт і вже зараз плануємо цей процес», - повідомив Дмитро Новицький.

«Спілкуючись з представниками ОСББ, ЖБК, в будинках яких виконуються роботи на умовах співфінансування, ми відчуваємо їх вдячність та зацікавленість у подальшій такій співпраці і це неабиякий показник ефективної роботи, який стимулює міську владу до удосконалення цього механізму та запровадження такої практики на якомога більшу кількість житлового фонду», - підкреслив Дмитро Новицький.

 Довідково: Цього року з метою реалізації енергоефективних заходів у житловому фонді та підвищення зацікавленості власників житлових та нежитлових приміщень в житлових будинках у створенні об'єднань співвласників багатоквартирних будинків у Києві вперше запроваджено практику реалізації енергоефективних заходів у житлових будинках, в яких створені ОСББ, а також у кооперативних будинках на умовах співфінансування (70/30), тобто 70 % витрат на впровадження таких заходів фінансується за рахунок міського бюджету і 30 % за кошти ОСББ та ЖБК.

Міська влада провела конкурс на кращі проекти підвищення енергоефективності будинків ОСББ та ЖБК, за результаттами якого визначено 16 переможців. На разі роботи тривають. Фінансування енергоефективних заходів у будинках ОСББ та ЖБК здійснюється у обсязі: 5,1 млн. грн – за рахунок бюджету м. Києва, 3,8 млн. грн. – за рахунок коштів ОСББ та ЖБК.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.