КМДА Київська міська державна адміністрація


11 листопада 2015

Відбувся семінар на тему: «Розвиток житлово-комунального господарства м. Києва: досягнення та перспективні плани»

Відбувся семінар на тему: «Розвиток житлово-комунального господарства м. Києва: досягнення та перспективні плани»

В рамках XI Міжнародного конгресу "Інституційні та технічні аспекти реформування житлово-комунального господарства - 2015" Департаментом житлово-комунальної інфраструктури за участі міжнародних донорських організацій проведено семінар на тему: «Розвиток житлово-комунального господарства м. Києва: досягнення та перспективні плани». Відкрив захід заступник голови КМДА Петро Пантелеєв, який окреслив основні напрямки розвитку житлово-комунальної галузі столиці, що визначила для себе Київська міська влада.

Директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Дмитро Новицький розказав про сучасний стан житлово-комунального господарства міста, виокремив основні проблемні питання та детально розкрив вже зроблені кроки та перспективні плани у напрямку стабілізації ситуації у сфері житлово-комунального господарства.

«Говорячи про розвиток житлово-комунального господарства варто починати з огляду проблемних питань, які накопичувались протягом багатьох десятиріч. Зокрема слід відмітити незадовільний технічний стан об'єктів житлово-комунальної інфраструктури, залишковий принцип фінансування галузі, специфічні особливості побудови організаційної системи управління, збитковість галузевих підприємств та інвестиційна непривабливість ЖКГ, стрімке зростання цін на енергоресурси, відсутність системного підходу до змін в законодавстві, непрозора тарифна політика, монополізація галузі, відсутність системного підходу до змін в законодавстві, відсутність у суспільстві культури споживання води, газу, електро- та тепло енергії та розуміння щодо права власності у багатоквартирному будинку тощо», - відмітив Дмитро Новицький.

«У Києві вже зроблено важливі кроки для вирішення цих проблем. В цьому році створено єдину уніфіковану структуру управління житловим фондом. У кожному з 10 районів міста утворено нові підприємства – «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду», сформовано єдину диспетчерську службу шляхом впровадження загального програмно-апаратного комплексу, що об’єднує диспетчерські служби житлово-комунального господарства в усіх районах міста Києва (служби 1557) та   Контактний центр (служби 1551), значно удосконалено систему контролю за якістю надання житлово-комунальних послуг», повідомив Дмитро Новицький.

Разом з тим він зазначив, що основний орієнтир для розвитку житлово-комунального господарства є впровадження енергоефективних заходів.

«Важливим короком є запровадження у столиці програми співфінансування енергоефективних заходів в будинках ОСББ/ЖБК, згідно якої 70 % вартості проекту виділяється з місцевого бюджету, 30 % - кошти ОСББ/ЖБК. Здійснюється реалізація Проектів “Енергозбереження” та “Термосанація” в бюджетних установах м. Києва із залученням кредитних коштів Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО). Надважливим є те, що в цьому році міською владою спільно з ПАТ «КИЇВЕНЕРГО» забезпечено облаштування 80 % житлового фонду приладами обліку теплової енергії.», - відмітив Дмитро Новицький.

Також, він наголосив на тому, що у столиці застосовується комплексний підхід до розвитку житлово-комунального господарства.  «На разі у Києві розроблено два стратегічно важливі проекти програмних документів – проект плану дій сталого енергетичного розвитку міста Києва на 2015 – 2030 роки та проект Комплексної цільової програми підвищення енергоефективності та розвитку житлово-комунальної інфраструктури міста Києва на 2016-2020 роки, які поєднують у собі комплекс завдань та заходів, впровадження яких дозволить забезпечити сталий розвиток столичної галузі житлово-комунального господарства», - підкреслив Дмитро Новицький.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.