Головна  →  Новини  →  25 квітня 2016

Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку

Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду», ст. 382 Цивільного кодексу України, ст. 5 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»  встановлено, що власники квартир у багатоквартирному будинку є співвласниками спільного майна: допоміжних приміщень будинку, технічного обладнання та елементів зовнішнього благоустрою.

Стаття 9 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» визначає, що управління багатоквартирним будинком здійснюється його співвласниками. За рішенням співвласників усі або частина функцій з управління багатоквартирним будинком можуть передаватися управителю або всі функції - об’єднанню співвласників багатоквартирного будинку (асоціації об’єднань співвласників багатоквартирного будинку).

Зазначеним Законом встановлено, що у разі якщо до 01.07.2016 (один рік з дати набрання чинності Закону) співвласники багатоквартирного будинку, в якому не створено об’єднання співвласників, не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком, управління таким будинком здійснюється управителем, який призначається на конкурсних засадах виконавчим органом місцевої ради, на території якої розташований багатоквартирний будинок.

В Україні ОСББ почали з’являтись з 1992 року із прийняттям Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду», згідно якого власники приватизованих квартир можуть формувати такі об‘єднання. У багатьох країнах світу функціонують ОСББ (кондомініуми), які є основою організації спільного проживання людей. На практиці доведено, що ОСББ на сьогодні є найбільш зручною та ефективною формою управління житловим будинком.

З метою сприяння власникам житлових та нежитлових приміщень багатоквартирних будинків у створенні об’єднань співвласників багатоквартирних будинків для ефективного управління їх спільним майном, на офіційному сайті Департаменту житлово-комунальної інфраструктури у розділі «ОСББ» зібрано необхідну інформацію, яка допоможе киянам створювати ОССБ у будинках, співвласниками яких вони є. Зокрема там Ви знайдете таку інформацію:

Цей розділ постійно оновлюється, у разі, якщо у Вас є запитання, пропозиції, зауваження тощо, пишіть нам на email: [email protected]

Перейти до спискуВерсiя для друку