Портал в режимі тестування та наповнення
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Департамент житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)
офіційний вебпортал

Основні досягнення за підсумками роботи в 2016 році та перспективні плани розвитку ЖКГ на 2017 рік

Опубліковано 28 грудня 2016 року о 19:24
фото

В 2016 році галузь житлово-комунального господарства столиці зіштовхнулась з  чималою кількістю проблем, проте спільними зусиллями міської влади, підприємств, установ, організацій та громади  вдалось досягти значних позитивних результатів та напрацювати ряд перспективних планів на наступний рік. Про це під час прямого ефіру програми "У центрі уваги" на ТРК «Київ» зазначив директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Ігор Павлик, підсумовуючи результати роботи за 2016 рік.

Зокрема він відмітив, що в умовах стрімкого зростання тарифів на комунальні послуги протягом 2016 максимум зусиль було спрямовано на впровадження енергоефективних та енергозберігаючих заходів. Відчутних результатів в цьому напрямку вдалось досягти  завдяки застосуванню механізму співфінансування енергоефективних проектів у будинках ОСББ/ЖБК  «70 на 30%». Ця програма діє вже два роки і за цей час масштаби фінансування збільшено майже у 6 разів – із 5,5 млн грн до 20 млн грн. Якщо у 2015 році енергоефективні заходи провели в 13 будинках, які загалом зекономили на електриці та тепловій енергії 4,6 млн грн, то протягом 2016 року 62 будинки отримали гранти на відшкодування 70 % вартості енергоефективних проектів у житлових будинках. Сума допомоги з боку міста цим будинкам складає 20 млн. грн. Мешканці зібрали ще 10 млн. грн. У 2017 році Київ виділить 30 млн. грн. на енергоефективні гранти для будинків ОСББ та ЖБК. Крім того, 22 грудня депутати Київради прийняли рішення, яким затверджено Положення про співфінансування реконструкції, реставрації, проведення капітального ремонту, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирних будинках міста Києва, що дозволяє мешканцям навіть тих будинків, де не створено ОСББ та ЖБК отримати відшкодування 70 % вартості ремонту.

Також, Ігор Павлик розповів, що у 2016 році заплановано і виконуються роботи із встановлення близько 2300 приладів обліку теплової енергії. Наразі встановлено 489 теплолічильників за рахунок міського бюджету та 589 в рамках Інвестиційної програми ПАТ «КИЇВЕНЕРГО» на 2016 рік. На сьогодні фактично оснащено засобами обліку близько 93 % житлових будинків міста Києва. Робота з монтажу згаданих вузлів обліку теплової енергії триває і в 2017 році заплановано забезпечити 100 % оснащення житлових будинків лічильниками тепла. «На жаль, багато лічильників тепла викрадено зловмисниками, а саме близько 300 таких приладів, тому на сьогодні сформовано адресний перелік житлових будинків, у яких необхідно відновити роботу приладів обліку теплової енергії на послугу з централізованого опалення та здійснити заміну їх складових за рахунок коштів міського бюджету, вже підготовлено відповідний проект розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), ці роботи будуть виконуватись у 2017 році», - наголосив Ігор Павлик.

Багато зроблено в 2016 році і для забезпечення термосанації будівель бюджетної сфери, зокрема було затверджено перелік об'єктів для виконання робіт з розробки проектно-кошторисної документації та будівельно-монтажних робіт 86 об’єктів, проектні роботи завершені на 16 об’єктах, також отримано 12 експертних звітів.

З метою реалізації запровадження в місті Києві здійснення енергоефективних заходів через механізм енергосервісних договорів в жовтні 2016 року рішенням Київської міської ради затверджено істотні умови енергосервісних договорів, розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 08.07.2016 № 520 затверджено базові рівні для закладів бюджетної сфери комунальної власності територіальної громади міста Києва та проведено процедуру закупівлі енергосервісу для 19 закладів бюджетної сфери (заклади освіти) у 8 районах м. Києва. Конкурсні торги відбулись у 5 районах, по 15 закладам визначені інвестори-переможці.   

«Важливим напрямком розвитку сфери житлово-комунального господарства є водопровідно-каналізаційне господарство», - відмітив Ігор Павлик. Він повідомив, що в 2016 році на 80 % виконано роботи по будівництву другої нитки Головного каналізаційного колектора, в наступному році ці роботи планується завершити, на 87 % виконано роботи з будівництва технологічної лінії по обробці та утилізації осадів на Бортницькій станції аерації, завершення цих робіт, також, планується у 2017 році.

Крім того, Ігор Павлик відмітив, що суттєвим досягненням 2016 року є відчутне покращення сервісу житлово-комунального обслуговування населення. Зокрема це стосується відкриття Центрів комунального сервісу, де кияни за принципом єдиного вікна можуть отримувати довідки, консультації тощо з будь-яких питань ЖКГ. Минулого року такий центр выдкрили в Святошинському районі столиці, за рік він прийняв 300 тисяч киян, сьогодні відбулось відкриття центру комунального сервісу у Шевченківському районі на вул. Довженка, 10, а вже в першій половині наступного року планується забезпечити роботу таких центрів у кожному з 10-ти столичних районів.

Результатом роботи 2016 року є і напрацювання перспективних планів на 2017 рік по кожній підгалузі сфери житлово-комунального господарства. Основні напрямки визначені у Комплексній цільовій програмі підвищення енергоефективності та розвитку житлово-комунальної інфраструктури міста Києва на 2016 – 2020 роки, яка була затверджена в поточному році. «Особливу увагу планується приділити таким напрямкам як енергозбереження, теплоенергетика та поводження з твердими побутовими відходами», - підкреслив Ігор Павлик.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux