Головна  →  Новини  →  6 липня 2017

У Києві збудують перші в Україні центри переробки відходів і рекультивують 5-й полігон

У Києві збудують перші в Україні центри переробки відходів і рекультивують 5-й полігон

У столиці України розробили Концепцію поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ), які утворюються в місті. Київ планує перейти від небезпечного методу захоронення до сортування, у тому числі на побутовому рівні, та переробки сміття.

Це допоможе покращити екологічну ситуацію в столиці на її околицях, оскільки мова йде про впровадження нових європейських практик поводження з відходами.

За словами заступника голови Київської міської державної адміністрації Петра Пантелеєва, запропонована схема поводження з побутовими відходами у Києві передбачає створення нових Центрів поводження з відходами, де буде передбачене сортування побутових відходів із максимальним відбором ресурсоцінних компонентів – скла, пластику, металу, паперу, так званого умовного палива.

«У Києва є чітке бачення того як повинна розвиватися сфера поводження з відходами. Ми розпочали протиаварійні заходи на полігоні № 5, розробляємо проект його подальшої рекультивації, паралельно вивчили найбільш реальні для нас технології переробки сміття і вже намітили можливі локації майбутнього будівництва. Також міська влада вважає необхідним створити прозору систему адміністрування сфери поводження з ТПВ, яка передбачала б повний контроль зі сторони територіальної громади міста Києва за обсягами утворення та рухом відходів. Це унеможливить порушення та намагання вивезення сміття на стихійні звалища», – зазначив Петро Пантелеєв.

Також заступник голови КМДА заявив, що у планах – реконструкція сміттєспалювального заводу «Енергія» зі створенням сучасної системи газоочищення, а також будівництво п’яти сучасних сміттєпереробних підприємств, потужністю від 350 тис. т/рік до 450 тис. т/рік.

Сьогодні у Києві утворюється близько 1,2 млн тонн ТПВ, із яких на сміттєспалювальний завод «Енергія» йде 21,8%, на полігони та звалища відправляється 67,2%, сортується – 11%.

Ініціативи міста підтримали й в експертному середовищі.

Так, Олександр Сергієнко, директор аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» зазначив, що концепція співвідноситься з європейським підходом, адже спрямована не лише на перероблення відходів, а й стимулювання мешканців до зменшення обсягів сміття.

«У світі давно застосовують економічні інструменти, такі як стимулювання чистих закупок або встановлення обов’язкової оплати споживачами за певний предмет чи елемент пакування, який би в іншому випадку видавався безкоштовно. Насправді в місті йде сортування сміття, але воно має тіньовий і стихійний характер: безхатченки копирсаються в сміттєвих баках і виймають усе, що можна здати як вторсировину – папір, пластик, скло, метал. За такого підходу нічого буде сортувати на нових сортувальних станціях. Отже впровадження нової системи в Києві потребує вжиття певних заходів – встановлення закритих антивандальних контейнерів і, ймовірно, закриття пунктів прийому такої вторсировини, а можливо – їх перепрофілювання у міні-сортувальні пункти», – зазначив він.

Як підкреслюють експерти, принципово нова система поводження з ТПВ, запропонована Києвом, є розумною імплементацією найкращого європейського досвіду та побудована з урахуванням принципів Директиви ЄС «Про відходи та скасування деяких директив».

Про актуальність нової державної політики, що базуватиметься безальтернативно на європейських підходах із урахуванням українських реалій, говорять і у Міністерстві екології та природних ресурсів.

Зокрема директор департаменту екологічної безпеки та дозвільно-ліцензійної діяльності Міністерства екології та природних ресурсів України Сергій Лук’янчук наголошує, що на рівні Міністерства розроблена Національна стратегія поводження з відходами, яка фактично є першим за 25 років стратегічним документом національного рівня, що визначатиме державну політику у сфері поводження з відходами в найближчі десятиліття. 

Перейти до спискуВерсiя для друку