Головна  →  Новини  →  13 вересня 2017

У школах та дитсадках Києва почали впроваджувати дистанційний моніторинг енергоспоживання, що дозволить зекономити 10% коштів на енергоносії – Петро Пантелеєв

У школах та дитсадках Києва почали впроваджувати дистанційний моніторинг енергоспоживання, що дозволить зекономити 10% коштів на енергоносії – Петро Пантелеєв

За останні 4 роки завдяки організаційним і технічним заходам у школах і дитсадках вдалося зекономити 55 млн грн на енергоносіях. Ці кошти були спрямовані на подальші заходи з енергозбереження. Також за прикладом Німеччини та Нідерландів у столичних освітніх і виховних закладах запроваджується система дистанційного управління споживанням тепла. Про це сьогодні повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв під час виїзного засідання колегії Київської міської державної адміністрації щодо стану підготовки міського господарства до роботи в осінньо-зимовий період 2017-2018 рр.

«Сьогодні Київ є лідером в Україні за рівнем упровадження проектів енергозбереження, що виконуються в закладах соціальної сфери. Усі дитячі садки та школи, де є технічна можливість, оснащені тепловими пунктами з погодним регулюванням. За два роки ми модернізували це обладнання у 400 закладах, тобто зробили роботу теплопунктів ще більш ефективною в плані економії енергоресурсів. У середньому окупність цих заходів складає 1,5 роки, а економія – 20-30% від загального споживання енергії. За попередніми підрахунками, за останні роки шляхом встановлення теплопунктів і контролю за споживанням енергії школи та дитсадки зекономили 55 мільйонів гривень. Ці кошти спрямовані на тепломодернізацію дитячих садочків і шкіл», – сказав Петро Пантелеєв.

За його словами, завершивши цю роботу, у місті перейшли на новий рівень – запровадили енергомоніторинг, що має дати економію ще 10%.

«Ми консультувалися з фахівцями Німеччини та Голландії, вивчили їхній досвід і зараз запроваджуємо в столиці систему дистанційного управління споживанням тепла у школах і дитсадках. Відповідне автоматичне обладнання, плюс програмне забезпечення дають нам змогу обрати будь-який заклад і отримати інформацію про споживання тепла, конструктивні елементи, мати доступ до системи теплозабезпечення. Криву споживання тепла можна дистанційно відрегулювати залежно від погодних умов. Наприклад, врахувати період канікул, виставити меншу температуру на нічний час і збільшити її у денний період, коли діти знаходяться на навчанні. При цьому ми можемо порівняти, які школи споживають більше, виявити проблеми та вирішити їх», – пояснив заступник голови КМДА.

Він зазначив, що завдяки впровадженню такої системи за попередніми даними ми можемо зекономити 100-200 млн грн завдяки розумному регулюванню тепла.

«До кінця року 400 об’єктів буде підключено до цієї системи. Плануємо, що завершити під’єднання усіх закладів нам вдасться наступного року», – зауважив Петро Пантелеєв.

Перейти до спискуВерсiя для друку