Головна  →  Новини  →  13 жовтня 2017

Вітаємо з Днем захисника України! Зі святом святої Покрови Пречистої Богородиці! З Днем Українського козацтва!

Вітаємо з Днем захисника України! Зі святом святої Покрови Пречистої Богородиці! З Днем Українського козацтва!

14 жовтня в Україні відзначають День захисника України, Покрови Пресвятої Богородиці та День Українського козацтва. Ці Свята дуже тісно пов’язані між собою. Богородиця завжди була символом українського козацтва і свято Покрови Пресвятої Богородиці, ще з козацьких часів було святковим днем захисників Вітчизни, тому Президент України Петро Порошенко своїм Указом з 2015 року встановив 14 жовтня – державне свято День захисника України.

За легендою у Свято Покрови Пресвятої Богородиці, яке відзначається 14 жовтня християнами східного обряду (православними і греко-католиками), військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу центр православ'я – Константинополь, намагаючись захопити місто. Мешканці столиці Візантії у гарячій молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця, за оповіданнями, з'явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою. Після цього вороги вже не могли побачити цих людей. Як вказують деякі джерела, вражений Аскольд та його дружинники прийняли святе хрещення та стали християнами.

В Україні Покрова Пресвятої Богородиці завжди була великим святом. Існує народна прикмета: "Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем”. В українських селах і до сьогодні дотримуються давньої народної традиції справляти весілля після Покрови. Від Покрови і до початку Пилипівки – пора наймасовіших шлюбів в Україні.

Тож вітаємо Україну з Днем захисника, зі святом святої Покрови Пречистої Богородиці та з Днем Українського козацтва! Зичимо здоров'я, миру й добробуту кожній людині та кожній родині. Бажаємо всім віри й любові, сили духу й волі до перемоги.Вагомих і щедрих здобутків нам на благо Українського народу в ім'я процвітання України!Хай допомагає нам у цьому високе заступництво Пресвятої Богородиці!

Перейти до спискуВерсiя для друку