Головна  →  Новини  →  18 жовтня 2017

Відбувся ІІ Муніципальний форум «Енергоефективна столиця»

Відбувся ІІ Муніципальний форум «Енергоефективна столиця»

Сьогодні відбувся ІІ Муніципальний форум «Енергоефективна столиця». Захід проходив у Міжнародному конгрес-центрі «Український дім» в рамках Європейського тижня місцевої демократії. Це масштабний комунікаційний майданчик для обміну досвідом з впровадження енергоефективних заходів та енергозбереження. В ході роботи форуму підвели підсумки року міських програм у сфері енергоефективності та презентували найбільш оригінальні енергоефективні проекти у столиці, демонстрували кращий досвід України у сфері енергоефективності будівель. Також провідними темами для обговорення були такі, як «Теплі кредити» та «ЕСКО-контракти», у тому числі в житловій сфері.

До участі у Форумі долучилися представники об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівельних кооперативів, управителів не лише міста Києва, а й з інших регіонів, зокрема зі Львова, Тернополя, Чернівців, Харкова, Запоріжжя, Одеси та міст Київщини, також участь прийняли провідні компанії, підприємства організації галузі енергоефективності та енергозбереження.

Відкрив  захід заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Панетелеєв, який зазначив:  «Енергозбереження – це безумовний тренд у столиці. Київ динамічно рухається у напрямку застосування найбільш надійних енергоефективних технологій. Ми успішно виконали програму обліку в житлі. Вже цього року в усіх будинках, де це технічно можливо, будуть встановлені будинкові лічильники тепла. Завдяки програмі співфінансування «70/30%» житлові будинки зекономили на комунальних послугах понад 40 мільйонів гривень. Ми відзначаємо колосальну динаміку в кількості учасників муніципальних програм співфінансування «70/30%».

Почесним гостем Форуму був голова Держенергоефективності України Сергій Савчук, який розказав про переваги «Теплих кредитів» та підкреслив, що у Києві мешканці одного з багатоповерхових будинків отримали найбільший державний кредит на заходи з енергозбереження у розмірі 9,7 млн грн.

Під час Форуму значна увага була приділена ЕСКО-контрактам у житловій сфері. Київ пишається тим, що першим в Україні запровадив таку практику. Пілотний проект зі впровадження енергоощадних заходів у багатоквартирному будинку київського житлово-будівельного кооперативу “Політехнік” через механізм енергосервісу отримав тверду підтримку і таким чином було укладено перший ЕСКО-контракт.

Енергосервісний договір – варіант для тих мешканців, які не мають власних накопичених коштів для реалізації енергоощадних заходів, однак, споглядаючи на постійне зростання тарифів, не хочуть відкладати утеплення власного будинку на невизначений строк. Утеплення зараз – оплата в розстрочку. Кошти ж на модернізацію будинку і його інженерних мереж дає, за договором, приватний інвестор – енергосервісна компанія (ЕСКО).

ВІДЕООГЛЯД  ФОРУМУ 

Перейти до спискуВерсiя для друку