Портал в режимі тестування та наповнення
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Департамент житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)
офіційний вебпортал

Дмитро Науменко: «Енергозбереження у столиці покладено в основу розвитку житлово-комунального господарства»

Опубліковано 08 листопада 2017 року о 13:57
фото

За нинішніх умов енергозбереження у столиці покладено в основу розвитку житлово-комунального господарства і міська влада докладає максимум зусиль для впровадження енергоефективних заходів. На сьогодні вже маємо певні досягнення, які дозволяють економити енергоресурси, тепло та відповідно кошти. Про це повідомив директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Дмитро Науменко під час Конференції «Енергозбереження та енергоефективність у галузі житлово-комунального господарства: досягнення та перспективи розвитку», що проходила в рамках ХІІІ Міжнародного конгресу «Інституційні та технічні аспекти реформування житлово-комунального господарства».

«Теплоенергетика містить найбільш енергозатратні об’єкти, де відбувається генерація та розподіл тепла, а також об’єкти споживання, тому сьогодні пріоритетними для нас є реконструкція та модернізація котелен, що дає до 10 % економії, реконструкція теплових мереж – потенціал економії близько 20 % та термомодернізація будівель, що дає до 50 % економії», - зазначив Дмитро Науменко.

«Цього року з метою забезпечення надійного та сталого теплопостачання столичних будинків в рамках Програми економічного і соціального розвитку міста Києва ми здійснили масштабну реконструкцію тепломагістралі на проспекті Соборності протяжністю 1,1 км, якою на разі вже транспортується тепло до 32 об’єктів соціальної сфери та 200 житлових будинків. Нові мережі теплоізольовані, що дозволить значно зменшити тепловтрати, крім того, гарантовано зникає потреба затрачати кошти на виконання ремонту мереж на цій ділянці», - повідомив Дмитро Науменко.

Також, він відмітив, що в наступному році місто продовжить реконструкцію тепломереж, оскільки з квітня 2018 року міська влада припиняє Угоду з ПАТ «КИЇВЕНЕРГО» і теплоенергетичне господарство перейде в управління муніципалітету.    

«Важливим напрямком розвитку галузі є забезпечення чіткого обліку тепла, на сьогодні рівень оснащеності житлових будинків міста Києва приладами обліку тепла становить 96 %, проте варто відмітити проблему крадіжок лічильників, маємо 293 таких випадки, водночас у 698 будинках відсутня технічна можливість встановлення приладів обліку тепла», - наголосив Дмитро Науменко.

Крім того, він повідомив, що місто дбає про можливість регулювання подачі теплоносія та зазначив, що у Києві за бюджетні кошти встановлено 200 ІТП у житлових будинках, що дозволяє забезпечувати автоматичне коригування подачі теплоносія в залежності від температури зовнішнього повітря без погіршення комфортних умов перебування у будинку в умовах економії теплової енергії.

 «Значна робота проведена у напрямку термомодернізації закладів бюджетної сфери, зокрема модернізовано 400 ІТП, на це затрачено 26 млн. грн., і це дало можливість на 20 – 30 % підвищити ефективність систем опалення. При цьому термін окупності становить 1,5 роки. Моніторинг системи енергоспоживання цих 400 об’єктів довів, що загальна економія від впровадження заходів протягом 2013 – 2017 років становить 55 млн. грн.», - відмітив Дмитро Науменко.

Також директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури  зазначив, що маючи досвід впровадження термомодернізації закладів бюджетної сфери та ефект від цих заходів місто має розуміння потенціалу енергоефективності в житловому фонді. На разі вже розроблено єдине Технічне завдання для всіх житлових будинків.

Для модернізації житлового фонду в місті запроваджено міські програми енергоефективності на умовах співфінансування за рахунок коштів міського бюджету та коштів ОСББ/ЖБК і будинкових громад, термін експлуатації  житлового фонду яких перевищує 10 років.

«Програми співфінансування заходів з енергозбереження на сьогодні користуються великим попитом серед киян, маємо намір розвивати їх, також великі надії місто покладає на застосування ЕСКО-механізмів у житловому фонді, в цьому році ми вже започаткували таку практику. Крім того в найближчий період одним з головних пріоритетних напрямів енергозбереження у столиці є встановлення енергозберігаючого освітлення в місцях загального користування в житловому фонді», - підсумував директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Дмитро Науменко


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux