КМДА Київська міська державна адміністрація


13 грудня 2017

Віталій Кличко: «Ми робимо все, щоб популяризувати програму з енергозбереження «70/30», яка дозволяє значно економити на сплаті за тепло»

Віталій Кличко: «Ми робимо все, щоб популяризувати програму з енергозбереження «70/30», яка дозволяє значно економити на сплаті за тепло»

Ми робимо все, щоб популяризувати та поширювати програму з енергозбереження «70/30», яка дозволяє мешканцям багатоквартирних будинків значно економити на сплаті за тепло. Про це заявив мер Києва Віталій Кличко під час виїзної наради щодо виконання програми з енергозбереження «70/30».

Мер нагадав, що місцева влада не формує тарифи на енергоносії. «Але у цій ситуації ми робимо все, щоб зменшити навантаження на людей через великі суми у платіжках за опалення. І тому нами була запроваджена програма з енергозбереження «70/30», де 70 відсотків заходів фінансується коштами міста, 30 – мешканцями будинку», – сказав Віталій Кличко.

Мер відвідав житловий будинок ОСББ «Оберіг» на проспекті Бажана, 16 у Дарницькому районі столиці, який є учасником міської програми «70/30» та отримав найбільший в Україні кредит на втілення енергоефективних заходів. Віталій Кличко додав, що ОСББ вже другий рік поспіль бере участь у міській програмі співфінансування «70/30». Будинок великий – на 420 квартир. Тому загальна вартість робіт тут рекордна – 31,3  млн грн (21,6 млн – частка міста, ще 9,7 млн  – частка, зібрана мешканцями-членами ОСББ).

Наразі у будинку в місцях загального користування вже замінили вікна й двері, освітлення – на енергозберігаюче, а зараз ведуться роботи з утеплення фасаду.

За словами Віталія Кличка, після здійснення запланованих енергозберігаючих заходів мешканці будинку будуть економити на оплаті комунальних послуг близько 70%.

Без заходів з енергозбереження вартість опалення становила б тут 38 грн/квадратний метр. Після відповідних заходів ціна опалення одного квадратного метра становитиме близько 11 гривень. І це у найбільш холодні місяці. Мешканці двокімнатної квартири тут у середньому економитимуть 1600-1800 грн на місяць. «Це великі кошти для бюджету кожної родини. Тому дуже важливо, щоб про цю програму співфінансування та її ефективність знали усі кияни», – підкреслив міський голова.

У свою чергу голова ОСББ Валерій Нікітченко розповів, що є власником квартири в цьому будинку площею 125 квадратних метрів. «У холодні місяці рахунок за опалення сягав 3 тис. грн. Цього року після низки проведених робіт з енергозбереження я сподіваюся, що рахунок буде менше ніж 2 тис. грн, а згодом, коли будуть завершені остаточно всі роботи щодо модернізації опалення будинку,  вартість не повинна перевищувати 500 грн на місяць», – наголосив Валерій Нікітченко. Він також додав, що суттєво вдалося зменшити рахунки за електроенергію, утримання будинку та прибудинкової території.

Голова ОСББ розповів, що крім заміни дверей та вікон, а також утеплення фасаду, був встановлений тепловий насос для підігріву води, майже завершені роботи з будівництва автономної системи опалення, будуть встановлені лічильники на кожній батареї тощо.

Віталій Кличко додав, що за 3 роки понад 200 житлових будинків взяли участь у міській програмі співфінансування «70/30». Він зауважив, що будинки отримали від міста гранти на загальну суму 137 млн грн, а самі мешканці вклали в ремонти свого житла сумарно 64 млн грн. «Ми маємо позитивні відгуки від людей. Бо їх витрати на сплату за послуги зменшилися на 30-50 відсотків. Ми продовжуватимемо реалізацію цієї програми», – сказав Віталій Кличко.

У свою чергу заступник голови КМДА Петро Пантелеєв наголосив, що цього року також програма розповсюджувалася і на будинки, де не створено ОСББ. Крім того, наголосив він, із 2018 року цю програму реалізовуватимуть районні адміністрації.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.