Головна  →  Новини  →  12 січня 2018

Обов’язковою умовою для зменшення обсягів захоронення сміття в Україні є зміна чинного законодавства – Петро Пантелеєв

Проблему побутових відходів в Україні можна вирішити лише шляхом будівництва переробних центрів із технологіями переробки органічних відходів і використання сміття як умовного палива. Для цього в країні необхідно модернізувати законодавство та створити умови для залучення інвестицій. Таку позицію висловив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв, коментуючи зміни до Закону України «Про відходи».

За його словами, необхідним є внесення суттєвих змін до чинного законодавства.

«У Верховній Раді України зареєстрований пакет законопроектів, прийняття яких дозволить впровадити європейські практики поводження з відходами. Це законопроекти №№ 4835-д, 4836, 4837, 6602. Саме ці законодавчі ініціативи спрямовані врегулювати кризову ситуацію, що склалася у сфері поводження з відходами в Україні. Документи передбачають запровадження системи управління відходами на рівні муніципалітетів. Міста повинні стати «власником» сміття, виступивши гарантом довгострокових відносин із інвестором у контексті обсягів і вартості переробки відходів. Адже для будівництва якісного центру переробки відходів необхідні сотні мільйонів євро. Таких коштів немає ані в міста, ані в держави, тому необхідно залучати потужних міжнародних інвесторів», – зазначив Петро Пантелеєв.

Він також заявив, що місто підтримує тезу необхідності закласти у вартість тари й упаковки вартість її подальшої переробки.

«Ми проти того, аби вартість переробки компенсувалась шляхом підвищенням тарифу на вивезення сміття для громадян. Тому законопроекти й передбачають, що ціну утилізації мають відшкодувати виробники упаковки й тари, яка потім перетворюється на сміття», – сказав заступник голови КМДА.

ВІДЕОСЮЖЕТ

Перейти до спискуВерсiя для друку