КМДА Київська міська державна адміністрація


15 лютого 2018

Київ веде переговори з інвесторами щодо будівництва першого в Україні сміттєпереробного заводу

Київ веде переговори з інвесторами щодо будівництва першого в Україні сміттєпереробного заводу

Столиця планує перейти від небезпечного методу захоронення неперероблених відходів до сортування та екологічно безпечної, цивілізованої переробки. КМДА прагне залучити міжнародні інституції для моніторингу перебігу конкурсу на його будівництво. Про це 14 лютого під час зустрічі з представниками французької компанії Suez Environnement, яка займається водоочищенням та утилізацією відходів, заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

У ході зустрічі представники компанії висловили зацікавленість конкурсом із будівництва заводу, який планує провести Київська міська державна адміністрація. Петро Пантелеєв також провів переговори з делегатами Європейського банку реконструкції та розвитку, який місто хоче залучити в якості консультантів і партнерів проекту.

За словами заступника голови КМДА, завдання міської влади – прозоро та якісно провести конкурс.

«Ми ведемо переговори з великими міжнародними гравцями у сфері переробки сміття, але водночас не виключаємо можливості залучення українського інвестора. Головне для нас – максимально прозоро провести конкурс. Тому ми залучаємо низку впливових іноземних інституцій для оцінки умов конкурсу та моніторингу його перебігу. Місто зацікавлене у цьому в першу чергу, оскільки це дозволить знайти реального інвестора, який швидко, якісно та професійно реалізує проект заводу», – зазначив Петро Пантелеєв.

За його словами, сьогодні міська влада сформувала чітке бачення щодо того, як має реформуватися система поводження з твердими побутовими відходами в столиці.

«Щороку в Києві утворюється 1,2 мільйона тонн відходів. Близько 23% спалюється на заводі «Енергія», до 10% – сортується та йде на переробку, решта – на полігони. У нас запланована реконструкція полігону твердих побутових відходів № 5 із його подальшим закриттям та рекультивацією. Проводяться також роботи з модернізації і приведення до екологічно безпечного стану сміттєспалювального заводу «Енергія», – зазначив Петро Пантелеєв.

 Саме тому в КМДА паралельно працюють над будівництвом першого комплексу переробки сміття, що стане альтернативою захороненню на полігонах.

«Для Києва найбільш фінансово виправданою та екологічно безпечною є технологія механіко-біологічного перероблення для органічної частини відходів та газифікація – для решти. Ми розпочали серію зустрічей із західними та українськими інвесторами, зацікавленими у будівництві сміттєпереробних комплексів, що дозволили б повністю «закрити» проблему сміття для Києва», – впевнений він.

За словами Петра Пантелєєва, будівництво сміттєпереробних комплексів дозволить значно скоротити захоронення ТПВ, що матиме позитивні екологічні наслідки, і в результаті сортування – отримувати ресурсоцінні компоненти та спрямовувати їх на повторне використання.

 

Джерело: kyivcity.gov.ua



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.