Портал в режимі тестування та наповнення
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Департамент житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)
офіційний вебпортал

УВАГА! У житлових будинках міста Києва виявлені випадки шахрайства при створенні ОСББ

Опубліковано 13 березня 2018 року о 19:02

УВАГА! У житлових будинках міста Києва, що перебувають на утриманні та обслуговуванні комунальних житлово-експлуатаційних підприємств, а також у кооперативних будинках, в яких продовжують діяти житлово-будівельні кооперативи, зафіксовано непоодинокі випадки створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) з порушенням вимог Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку». Зокрема ОСББ створені сторонніми особами, які не мають відношення до спільної власності будинку та не є співвласниками багатоквартирного будинку, в якому створено ОСББ. Державну реєстрацію таких ОСББ проведено державними реєстраторами та іншими суб’єктами державної реєстрації поза межами міста Києва.

У зв’язку з цим та з метою унеможливлення і попередження настання негативних наслідків для будинкових громад, пов’язаних із незаконним створенням ОСББ, Департаментом житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) рекомендовано районним в місті Києві державним адміністраціям:

  • Налагодити безпосередній та через КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду району» постійний зв'язок та координацію дій будинкових громад у будинках, де ОСББ створені сторонніми особами та реєстраційні дії проведено за межами м. Києва. У разі потреби забезпечити інформування про дії міської та районної влади усіх будинкових громад району.
  • Забезпечити продовження обслуговування будинків, в яких виявлені факти незаконного створення ОСББ особами, які не мають права власності у багатоквартирних будинках та вчиняють реєстраційні дії за межами м. Києва.

Співвласникам будинків, в яких виявлено факти незаконної реєстрації ОСББ, яке зареєстровано не за місцем розташування багатоквартирного будинку для врегулювання проблемних питань рекомендуємо:

  1. Звернутись до органів державної реєстрації за місцем розташування будинку та отримати копію реєстраційної справи, витяги із ЄДРПОУ та повний пакет документів, які подано для реєстрації ОСББ.
  2. Після отримання у реєстратора пакету документів, надіслати офіційне звернення на ім’я голови Київської міської державної адміністрації, підписане дійсними співвласниками житлових та нежитлових приміщень будинку, з проханням заборонити вчинення будь-яких дій/прийняття будь-яких рішень щодо багатоквартирного будинку (списання з балансу, розірвання/укладення договорів тощо). До звернення додати копії реєстраційної справи.
  3. Звернутись до Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації Департаменту державної реєстрації та нотаріату Міністерства юстиції України (адреса: вул. Архітектора Городецького, 13, м. Київ, 01001) з вимогою розглянути питання скасування реєстрації ОСББ, яке створено сторонніми особами та заборонити в подальшому реєстратору, прізвище якого зазначено у реєстраційних документах, вчиняти такі дії.  
  4. Офіційно звернутись до депутата Київської міської ради (від виборчого округу, де знаходиться будинок) з проханням сприяти у наданні юридичної та організаційної підтримки щодо вирішення проблемної ситуації.
  5. Офіційно повідомити місцевий підрозділ національної поліції та Прокуратуру м. Києва про виявлені факти створення ОСББ з ознаками кримінального правопорушення.
  6. З метою захисту інтересів та прав співвласників звернутись до суду з клопотанням скасувати реєстрацію ОСББ, яке створено з порушенням законодавства.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux