КМДА Київська міська державна адміністрація


10 квітня 2015

Засідання круглого столу «Енергоефективність у багатоквартирних будинках м. Києва. Впровадження енергоефективних заходів: реалізація у співпраці з міжнародними донорськими організаціями»

Засідання круглого столу «Енергоефективність у багатоквартирних будинках м. Києва. Впровадження енергоефективних заходів: реалізація у співпраці з міжнародними донорськими організаціями»

З метою ефективного впровадження заходів щодо підвищення енергоефективності, зменшення ресурсоспоживання та сталого енергетичного розвитку міста Києва для створення комфортного середовища проживання мешканців столиці Київська міська влада проводить ряд комплексних заходів, які включають в себе сукупність взаємопов'язаних організаційних, інформаційно-комунікаційних, правових, соціально-економічних, науково-технічних, виробничих та інших процесів.

Одним з таких заходів стало проведення засідання круглого столу «Енергоефективність у багатоквартирних будинках м. Києва. Впровадження енергоефективних заходів: реалізація у співпраці з міжнародними донорськими організаціями», яке відбулось 09.04.2015 в приміщенні Київської міської державної адміністрації  за участю представників міжнародних донорських організацій, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, громадських організацій та провідних експертів у сфері енергоефективності.

В ході засідання заступник голови Київської міської державної адміністрації Пантелеєв П.О. зазначив, що забезпечення сталого енергетичного розвитку міста Києва – це один з найважливіших пріоритетних напрямків міської політики, спрямованої на задоволення соціальних потреб та створення комфортних умов  проживання мешканців столиці. З цією метою у місті Києві вже зроблено дієві кроки та напрацьовано перспективні заходи, які поетапно планується втілювати для досягнення поставленої мети. Також, П. Пантелеєв наголосив на тому, що в місті формується комплексний підхід до впровадження енергоефективних заходів при цьому особлива увага приділяється вивченню зарубіжного та вітчизняного досвіду. Київ прагне налагодити тісну співпрацю з міжнародними організаціями.

Відповідно до доручення голови Київської міської державної адміністрації Кличка В.В. розпорядженням виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 31.03.2015 № 282 сформовано дорадчий Комітет з питань розробки плану дій сталого енергетичного розвитку міста Києва.    

Представник ГО «Муніципальна енергія» О. Гуменюк, яка є членом експертної групи з питань розробки плану дій сталого енергетичного розвитку міста Києва презентувала розроблену Концепцію стратегії енергетичного розвитку міста Києва.

Начальник управління розвитку та реформування житлово-комунальної інфраструктури Департаменту житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) В. Радченко розкрила перспективи впровадження проектів з реалізації енергоефективних заходів у житлових будинках міста Києва, в яких створені об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, а також у кооперативних будинках.

Радник заступника голови Київської міської державної адміністрації
О. Тихонов презентував такі перспективні напрямки, як впровадження експрес енергоаудиту для будинків ОСББ та ЖБК, розширення співпраці щодо впровадження енергоефективних заходів та формування відповідального власника житла.

Радник заступника голови Київської міської державної адміністрації
Ю. Грамотна доповіла про спрямованість Київської міської влади на необхідність проведення комплексної, широкомасштабної інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення, адже в процесі впровадження енергоефективних заходів інформація є не менш важливим ресурсом, ніж матеріальні, енергетичні, трудові та фінансові ресурси. В ході доповіді
Ю. Грамотна запропонувала комплексний підхід щодо інформатизації процесу запровадження енергоефективних заходів.

Представники  міжнароднимих донорських організацій зокрема Роберт Кюнне – директор Проекту GIZ «Створення енергетичних агентств в Україні» та Гжегож Гайда – керівник проекту IFC «Енергоефективність у житловому секторі» відмітили активну позицію міста Києва щодо впровадження енергоефективних заходів, висловили свою зацікавленість у представлених проектах та зазначили, що вбачають перспективи розгляду можливості подальшої співпраці з Київською міською державною адміністрацією.

Заступник директора Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В. Токаренко доповів про  стан справ в державі щодо кредитування енергозберігаючих заходів та впровадження ЕСКО механізмів, також окреслив державну політику щодо підвищення енергоефективності та зменшення ресурсоспоживання в житловому секторі.

Інші учасники засідання висловили своє бачення та позиції щодо забезпечення енергоефективності у багатоквартирних будинках, поділилися досвідом. В цілому проведений захід розкрив для міста Києва нові перспективи розширення співпраці щодо впровадження енергоефективних заходів у житловому секторі. 

 

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.