Головна  →  Новини  →  6 червня 2018

Київрада прийняла рішення негайно звернутися до «Нафтогазу» з вимогою укласти угоду на постачання газу в столиці

Київська міська рада терміново звернеться до НАК «Нафтогаз» із вимогою негайно вирішити питання газопостачання котельних та повернення гарячої води у три тисячі столичних багатоповерхівок. За відповідне рішення сьогодні проголосували 90 депутатів Київради.

За словами заступника голови КМДА Петра Пантелеєва, «Нафтогаз» не має законного права не укладати договір на постачання газу з КП «Київтеплоенерго», що стало причиною відсутності гарячої води для сотень тисяч столичних родин.

«Позиція «Нафтогазу» щодо передачі заборгованості «Київенерго» є спірною і вирішення цього питання повинне відбуватися окремо від процесів життєзабезпечення міста. Розв’язання питання заборгованості – це окремий процес, що може зайняти тривалий період. І весь цей час кияни не повинні залишатися без послуг», – пояснив заступник голови КМДА.

Він нагадав, що заборгованість ПАТ «Київенерго» перед НАК «Нафтогаз» складає 4,8 млрд грн.

«Цей борг виник унаслідок накопиченого боргу населення – близько 3 млрд грн; заборгованості державного бюджету за надані пільги та субсидії, різницю в тарифах та теплопостачання бюджетних установ – 1 млрд грн; нарахованих штрафів та пені – 1,2 млрд грн. Відносно штрафів та пені між сторонами триває судовий спір. По-друге, штрафні санкції, які нараховує «Нафтогаз», є прямим збитком теплопостачальних компаній, і їх компенсація не має відповідних джерел. – зазначив Петро Пантелеєв. – Без вирішення питання погашення пені та штрафів, що були нараховані ПАТ «Київенерго» як суб’єкту господарювання, місто не може взяти на себе борги. Саме тому ми закликаємо «Нафтогаз» зайняти конструктивну позицію – укласти договір із новим суб’єктом, паралельно відпрацьовуючи порядок погашення боргів».

Він зауважив, що деструктивна позиція «Нафтогазу» може спричинити більш глобальні негативні наслідки. Із 1 серпня КП «Київтеплоенерго» має укласти договір на постачання природного газу на ТЕЦ-5 та ТЕЦ-6, які перейдуть в управління КП.

«Відсутність газопостачання на ТЕЦ – це відсутність гарячої води ще для 70% будинків Києва. Більше того, це ризик виникнення надзвичайної ситуації регіонального значення, адже ТЕЦ виробляють не лише тепло, а й електроенергію, – сказав заступник голови КМДА. – Міська влада Києва звернулася до Кабінету Міністрів України як до представника власника НАК. Сподіваємось на його допомогу в недопущенні у столиці ризиків виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру».

 

Довідково.

Нагадаємо, майже 3 тисячі житлових будинків залишаються без гарячої води через відмову НАК «Нафтогаз» укласти договір із КП «Київтеплоенерго» на постачання природного газу.

Саме «Київтеплоенерго», після завершення угоди з ПАТ «Київенерго», яка діяла останні 16 років, взяло на себе функції управління теплоенергетичним комплексом міста та виконання функції тепло- та водопостачання у Києві.

НАК «Нафтогаз» направив офіційну відмову до КП «Київтеплоенерго»: газопостачальна компанія заявляє, що угода буде укладена лише після того як міське підприємство погодиться взяти на себе боргові зобов’язання попереднього виконавця послуг – ПАТ «Київенерго».

Застосування статті 22 Закону України «Про теплопостачання» як підстави для покладення газових боргів «Київенерго» на «Київтеплоенерго» є суперечливим. КП «Київтеплоенерго» не мало відповідного контролю над процесами створення та управління боргами. Зазначений висновок підготовлено групою експертів у рамках виконання меморандуму між Київською міською державною адміністрацією та Агенцією США з міжнародного розвитку (USAID).

Перейти до спискуВерсiя для друку