Портал в режимі тестування та наповнення
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Департамент житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)
офіційний вебпортал

Вивезення сміття у столиці стало окремою послугою, вартість якої тепер залежить від кількості осіб у квартирі

Опубліковано 07 серпня 2018 року о 14:24

Вивезення побутових відходів стало окремою послугою: кияни бачитимуть скільки платять за вивезення сміття із дворів і матимуть більш справедливу методику нарахування – не за площу квартири, а на кожну особу, що проживає. Уже у серпні кияни отримають платіжки, де послуга на вивезення побутових відходів, відображається окремо, а не у складі послуги з утримання будинків та прибудинкових територій. Нарахування за послуги вказані в окремому блоці платіжки. Про це сьогодні під час прес-конференції в інформаційному агентстві «Українські новини» повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Виокремлення послуги з вивезення сміття із переліку послуг утримання будинків визначене Законом України «Про житлово-комунальні послуги» (прийнятий у грудні 2017 року). 17 квітня на виконання закону Київрада прийняла рішення з метою  впорядкування процесу надання житлово-комунальних послуг у відповідність до чинного законодавства.

За словами Петра Пантелеєва, змінена методика нарахування послуги сміття для споживачів. Якщо раніше вартість вивезення сміття у будинку розраховувалася, виходячи з кількості квадратних метрів, то зараз – із кількості зареєстрованих людей: сміття виробляють люди, а не квадратні метри.

«Нарахування вартості вивезення сміття тепер здійснюватиметься не на квадратні метри, а з урахуванням кількості людей, що проживають, тобто зареєстровані у кожній квартирі», – пояснив заступник голови КМДА.

Він також детально розповів про нову методику, за якою здійснюється розрахунок.

«Середня річна норма на особу, яка визначається відповідно до законодавства, множиться на тариф підприємства-перевізника та ділиться на 12 місяців. Середній тариф для будинків, де здійснює вивезення сміття міське комунальне підприємство «Київкомунсервіс», становить 20-25 гривень на особу. При розрахунку вартості враховується наявність сміттєпроводів, тип житлової будівлі тощо. Норма для будинків зі сміттєпроводами становить на рік 1,93 куб. м/особу, без сміттєпроводів – 2,15 куб. м/особу, для гуртожитків – 1,39 куб. м/особу», – зазначив Петро Пантелеєв.

На його думку, у місті може виникнути проблема, коли не всі реєструються: офіційно вказано, що проживає одна чи дві особи, а фактично – набагато більше. Це може призвести до перенакопичення сміття.

«Нова методика покликана зробити так, аби нарахування за кількістю людей була справедлива для кожного будинку і кожної будинкової громади. На сьогодні Мінрегіон формує проект нормативних документів, відповідно до якого процес нарахування сплати за послугу міститиме фактичну кількість осіб, що проживають. І ми розпочинаємо працювати у цьому напрямку вже зараз. Тому, якщо з певних причин ви не встигли чи не мали змоги привести кількість зареєстрованих осіб до фактичної, закликаємо це зробити до 1 вересня. Також для коректного нарахування на фактичну кількість осіб, що проживають у квартирі, ви можете звернутися із відповідною заявою до Центру комунального сервісу», – зазначив представник КМДА.

Нагадаємо, у Києві вивезення сміття здійснює КП «Київкомунсервіс». Підприємство стало переможцем відповідного конкурсу та за Розпорядженням КМДА від 08.12.2017 здійснює вивезення відходів у цих житлових будинках.

 

Джерело: Офіційний портал Києва


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux